'sihat dan cantik pilihan saya: mengapa kita disaran untuk ambil omega-3 '

mengapa kita disaran untuk ambil omega-3







PERCAYA atau tidak,hanya satu hidangan yang mengandungi asid lemak omega-3 setiap hari boleh memberi manfaat kepada kesihatan kita ? apa kata mulai sekarang,cuba ambil 4 oz lemak ikan,satu sudu omega 3 atau sedikit kekacang mungkin mampu menjauhkan anda dari berjumpa doktor !

Menyentuh mengenai omega 3,adakah anda tahu apa sebenarnya omega 3???

Omega 3 juga dikenali sebagai sebagai asid lemak omega 3 merupakan sejenis lemak baik yang boleh didapati daripada ikan,telur,kekacang dan sayur-sayuran seperti bayam dan brokoli.

Pasti ramai tertanya-tanya,apa bezanya diantara omega 3 daripada ikan dan kekacang juga sayur-sayuran.Jawapannya,omega 3 yang terdapat pada ikan dikenali sebagai DHA dan EPA dan dalam sayur-sayuran dan kekacang pula dikenali sebagai ALA.

DHA dan EPA didapati mempunyai manfaat yang lebih berbanding ALA.Namun begitu,sebahagian kecil daripada ALA akan ditukarkan kepada EPA dan ALA oleh badan.

Bukan itu sahaja,omega 3 juga dipercayai boleh mengurangkan risiko penyakit jantung,simptom kemurungan,sakit sendi dan mengurangkan risiko penyakit kanser.
Pengambilan omega-3 dapat menghalang penyakit-penyakit tersebut dengan mengurangkan inflamasi di dalam salur darah,sendi dan semua tempat inflamasi yang ada di dalam badan.

Omega-3 juga dipercayai dapat mengurangkan risiko ritma jantung yang abnormal,mengurangkan kadar lemak yang tidak sihat di dalam badan dan melambatkan kadar pembinaan plak-plak lemak di dalam salur darah atau dikenali sebagai arteriosklerosis (penyebab penyakit darah tinggi dan penyakit jantung.

Bagi anda yang berdiet,selain omega-3,asid lemak omega-6 juga penting untuk pertumbuhan,pembangunan,dan penyelenggaraan fungsi badan.
Asid lemak omega-6 dianggap pro-radang atau menggalakkan keradangan.
Manakalan asid lemak  omega-3 mengurangkan kerandangan.Sebaik-baiknya,anda perlu mempunyai nisbah satu-satu daripada kedua-dua asid lemak dalam diet anda.

Selain omega-3,pakar pemakanan Amerika menyatakan omega-6 mempunyai lebih banyak kandungan asid lemak berbanding omega-3.

Pasti ada yang tertanya-tanya,jika begitu kenapa omega-3 lebih mendapat perhatian berbanding omega-6 ,sedangkan asid lemak bagus untuk mereka yang berdiet.

Menurut kajian,pengambilan omega-6 yang berlebihan akan menyebabkan diet yang menggalakkan penyakit seperti penyakit jantung dan kencing manis.Oleh sebab itu,penyelidik menyarankan agar pengambilan omega-3 secara semulajadi untukdiet yang sihat.
Tetapi ai tidak bermakna,diet yang sihat bergantung pada omega-3.ANDA TETAP PERLU MENGAMALKAN GAYA HIDUP SIHAT OK..
omega-3 boleh didapati  melalui  sumber semulajadi.

salmon kaya dengan omega-3.




Kebaikan Omega-3 
  • kolestrol rendah
  • tekanan darah rendah
  • mencegah penyakit kardiovaskular.
  • meningkatkan daya ingatan.
  • mencegah beberapa jenis kanser.
  • perlindungan tahap alzheimer dan dementia ( nyanyuk)
  • mengurangkan keradangan.
Sumber pemakanan asid lemak omega-3


  • ikan laut seperti salmon,tenggiri,halibut,sardin dan tuna.
  • biji gandum ataw bijirin
  • minyak kanola
  • kacang soya dan minyak kacang soya.
  • biji labu
  • minyak kacang
  • minyak  biji perilla
  • rumpai laut
  • udang krill
Sumber tambahan omega-3
  • kapsul minyak ikan.
  • minyak udang krill
  • minyak  bijirin
  • rumpai laut yang diperoleh DHA tambahan.
Tapi,mampukah kita untuk ambil semua sumber pemakanan asid lemak omega-3 di atas ???
mampukah kita untuk membeli ikan salmon hari-hari ???tidak jemukah kita makan ikan laut,bijirin,biji labu,rumpai laut & udang krill setiap hari ???

tepuk dada tanyalah hati,..

Kini dengan 

anda tak  perlu lagi nak risau ok..


all in one..ewahh..macam coffee 3 in 1 tu ;-)
silalah klik ke link
  • omega guard
  • untuk mengetahui tentang lebih lanjut tentang omega guard ok..

sebarang pertanyaan boleh pm | whatsapp 
013-9156881 siti rosnah
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...