vitamin A
Vitamin A, terdapat dalam beta-karotena, mempunyai ciri-ciri antioksidan yang melindungi sel-sel daripada kerosakan yang disebabkan oleh pengoksidaan. Perlindungan ini membantu mengelakkan penyakit degeneratif yang berlaku semasa proses penuaan. Vitamin A juga melindungi penglihatan dan membantu memelihara kulit, tisu lembut dan membran mukus.
Antara makanan yang mengandungi Vitamin A adalah :
- daging,
- hati, telur,
- susu dan
- keju.
Vitamin B Complex
juga dikenali sebagai vitamin B, membantu dengan pertumbuhan dan perkembangan dengan mengubah makanan menjadi tenaga untuk menjana fungsi tubuh. Vitamin B melindungi orang ramai daripada masalah kesihatan. Vitamin B9, juga dikenali sebagai asid folik, boleh mengurangkan risiko beberapa jenis kanser.
Orang yang mempunyai tahap rendah asid folik mempunyai peningkatan risiko kanser tertentu. Sumber vitamin B kompleks termasuk sayur-sayuran, hati, telur, benih dan yis.
Orang ramai perlu bekalan berterusan vitamin C,Pasti anda risau dan tertanya-tanya..tiada kesan ker bila ambik jumlah yang berlebihan vitamin C???Jangan risau,kerana lebihan Vitamin C akan meninggalkan badan melalui air kencing. Mendapatkan jumlah berterusan vitamin C membantu penyembuhan luka.
Vitamin C mempunyai ciri-ciri antioksidan yang menghalang kerosakan daripada pengoksidaan yang boleh membawa kepada keadaan radang, penyakit jantung dan kanser. Vitamin C juga melindungi terhadap bahan kimia toksik dan bahan perengsa udara.
Sesetengah orang percaya dos yang tinggi vitamin C boleh melindungi tubuh daripada selesema dan selesema,
. Sumber vitamin C tinggi termasuk :
- strawberi,
- buah-buahan sitrus dan jus,
- tomato,
- tembikai,
- lada hijau, lada merah,
- brokoli,
- sayur-sayuran berdaun hijau,
- ubi keledek dan kentang putih.
- raspberi, kranberi, beri biru,
- nanas,
- mangga dan tembikai.
vitamin D
Vitamin D membantu penyerapan kalsium dan memainkan peranan utama dalam pencegahan penyakit degenerasi tulang seperti osteoporosis. Vitamin D memainkan peranan penting dalam mengukuhkan fungsi imun dan mengurangkan keradangan. Vitamin umumnya menyerap ke dalam badan daripada cahaya matahari. Ramai orang mendapat pendedahan cahaya matahari yang cukup untuk dos yang mencukupi vitamin D.
Sumber-sumber makanan yang terbaik termasuk salmon, tuna, mackerel dan minyak hati ikan. Daging hati, keju dan telur kuning mengandungi jumlah yang kecil. Antara beberapa makanan yang diperkayakan dengan vitamin ditambah D. Ialah susu, bijirin sarapan, jus oren, yogurt dan marjerin.
vitamin E
Vitamin E boleh membantu memberikan perlindungan terhadap penyakit jantung dan kanser.
Beberapa penyelidikan telah menunjukkan bahawa individu dengan tahap yang lebih tinggi vitamin E mempunyai risiko yang lebih rendah daripada penyakit jantung, menurut Pusat Perubatan Universiti Maryland.
Jumlah yang cukup vitamin E mengelakkan masalah hati dan buah pinggang.
Pesakit kencing manis boleh mendapat manfaat daripada vitamin E kerana ramai orang dengan diabetes mempunyai tahap rendah antioksidan. Vitamin boleh membantu mengawal paras gula darah dan paras kolesterol.
Sumber-sumber lain termasuk hati, telur, kacang-kacangan, biji bunga matahari, sayur-sayuran berdaun hijau gelap, hijau, avokado, asparagus, keladi dan minyak sayuran seperti zaitun, jagung, safflower, kacang soya, kapas atau minyak canola.
vitamin K
Vitamin K boleh melindungi manusia dari kanser prostat,hati dan kalsifikasi arteri.
Vitamin adalah penting dalam proses pembekuan darah untuk mengekalkan aliran darah berfungsi secara normal berikutan kecederaan. Dengan membantu untuk mencegah kalsifikasi dalam arteri, vitamin K melindungi daripada penyakit jantung. Pembentukan kalsium dan bahan-bahan lain di dalam arteri boleh menyebabkan aterosklerosis, atau pengerasan arteri, yang menyebabkan penyakit jantung.
Sumber : http://www.livestrong.com/